MERSİN ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS
ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ
(07/09/2007 tarihli ve 26636 sayılı Resmi Gazete)
Öğretim dönemleri
(1) Yıl esası veya başka bir esasa göre öğretim yapması kendi yönetmeliklerinde belirtilen veya Senato tarafından kararlaştırılan birimler dışında, fakülte/yüksekokullarda öğretim yılı, ilgili kurulların kararlaştırdığı akademik takvime göre başlar. Fakülte/yüksekokullar kayıt yenileme, öğretim, sınavlar, yarıyıl tatili ve yaz tatili dönemlerini kapsayan bir sonraki öğretim yılına ait akademik takvimlerini en geç Nisan ayı sonuna kadar Rektörlüğe sunarlar.
(2) Akademik takvim süresi içinde öğretim yarıyıl esasına göre yapılır. İlgili kurulların kararı ve Senatonun onayı ile bazı dersler yıllık okutulabilir.
(3) Bir öğretim yılı güz, bahar olmak üzere iki yarıyıl ve bir yaz döneminden oluşur. Her yarıyıl kayıt yenileme ve ders kayıtları dönemi, en az yetmiş iş gününden oluşan ders dönemi ile yarıyıl sonu sınav döneminden oluşur. Güz yarıyılı, kayıt yenileme ve ders kayıtları döneminin birinci gününden başlayıp, bahar yarıyılı kayıt yenileme ve ders kayıtları döneminin başlamasına kadar sürer. Bahar yarıyılı ise; bu yarıyıla ait kayıt yenileme ve ders kayıtları döneminin ilk gününden başlayıp yaz dönemi derslerinin başlangıcına kadar sürer. Senato gerekli gördüğü hallerde yarıyıl sürelerini değiştirebilir.
(4) Yaz dönemi ders kayıtları dönemi, derslerin diğer yarıyıllardaki ders saati kadar okutulması kaydıyla otuzbeş günden oluşan ders dönemi ile yaz dönemi sonu sınav döneminden oluşur. Özelliği itibarı ile bazı dersler yıl esasına göre de okutulabilir. Bunun için ilgili kurulun gerekçeli kararı ve Senatonun onayı gereklidir. Cumartesi, pazar ve resmi tatil günleri ders günlerinden sayılmaz.
(5) Sınavlar ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirlenen dersler, cumartesi veya pazar günleri de yapılabilir. Akademik takvim Senato tarafından karara bağlandıktan sonra, yeni öğretim yılının başlamasından en geç bir ay önce ilan edilir.
(6) (Eklenme 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Meslek Yüksekokullarında yılda 2 ve 3 dönem olmak üzere eğitim-öğretim sürdürülebilir. Bu dönemlerden biri Yükseköğretim Kurulu onayı ile yaz öğretimi uygulaması şeklinde düzenlenebilir. Yaz öğretimi uygulaması kayıt dönemi ve 40 iş gününden oluşan işyeri uygulaması ve/veya uygulamalı derslerin diğer yarıyıllardaki ders saati kadar okutulması kaydıyla 35 günden oluşan ders dönemi ile yaz öğretimi sonu sınav döneminden oluşur.
Öğretim programları
(1) Bir öğretim programında teorik ve uygulamalı derslerin toplamı haftada 12 saatten az olamaz.
(2) Fakülte/yüksekokulların öğretim programlarında teorik ve uygulamalı zorunlu dersler, seçmeli dersler, seminer, staj, uygulama, klinik, atölye, laboratuar çalışması, araştırma-inceleme gezisi, bireysel uygulama, alan çalışmaları, mezuniyet tezi, proje, topluma hizmet uygulamaları ve diğer etkinlikler yer alabilir.
(3) Öğretim programlarında yer alacak derslerin yarıyıllara dağılımı ve yapılacak değişiklikler, bölüm/anabilim dalının önerisiyle ilgili kurullarca düzenlenir ve Senatonun onayına sunulur.
(4) Fakülte/yüksekokulların öğretim programlarında görev alacak öğretim elemanları ile haftalık ders ve uygulama çizelgeleri her yarıyılın başında ilgili kurullarca düzenlenerek ilan edilir.
(5) Her öğrenci için kayıtlı bulunduğu fakülte/ yüksekokul/ bölüm/ anabilim dalı önerisi ile ilgili yönetim kurulunca bir danışman belirlenir. Öğrencinin yarıyılda izleyeceği dersler, ders programında yapılacak değişiklikler ön koşullu dersler, üst yarıyıldan alınan dersler danışmanın onayı ile kesinleşir. Zorunlu hallerde bölüm/anabilim dalı başkanı onay verebilir.
(6) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi çerçevesinde verilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil bütün öğrenciler için ortak zorunlu derslerdir. Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar derslerinden her ikisini, herhangi birini almak veya almamak öğrencilerin isteğine bağlıdır.
Yan dal/çift anadal programı
(1) Yan dal öğretim programı açılması ilgili bölümün/anabilim dalının isteği, ilgili kurullarının önerisi ve Senatonun kararı ile kesinleşir ve bölümlerin işbirliğiyle yürütülür. Herhangi bir programa kayıtlı öğrencilerden isteyenlere kendi lisans programlarına ek olarak bir yan dal programını izleme izni verilebilir. Yan dal programı ayrı bir lisans programı anlamını taşımaz.
(2) İlgili bölümler ile ilgili kurullarının önerisi ve Senatonun onayı alınarak herhangi bir lisans programına kayıtlı öğrencilerden, gerekli koşulları karşılayanlar arasından istekli olanlara kendi lisans programlarına ek olarak çift anadal programını izlemelerine ve ikinci bir lisans diploması almalarına izin verilir.
(3)Yan dal/çift anadal programına ait diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.
Öğretim dili ve yabancı dil öğretimi
MADDE 10 – (1) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Yabancı dil, yabancı dil öğretmenliği veya mütercim-tercümanlık öğretimi yapan programlar ile %100 yabancı dille eğitim-öğretim yapan bölümlerin/programların dışında, Üniversitede öğretim dili Türkçe’dir. Ancak 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin ilgili madde hükümleri saklıdır.
Üniversiteye kayıt koşulları, kesin kayıt ve kayıt iptali
(1) Fakülte/yüksekokullara kayıt için aşağıdaki koşullar aranır:
a) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olma, yabancı ülkelerden alınan diploma varsa denkliğinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması,
b) Öğrenci Seçme Sınavı, Yabancı Dil Sınavı, Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı veya sınavsız geçiş sonucunda, fakülte/yüksekokullara kayıt hakkı kazanmış olması,
c) Ön kayıt ve yetenek sınavı ile öğrenci alınacak birimlerde, ilgili kurulların kararı ile belirlenen o öğretim yılı için geçerli olan puana ve koşullara sahip olması,
ç) Bakanlar Kurulunca belirlenen ve belli bir oranda Üniversite Yönetim Kuruluna artırma yetkisi verilen öğrenim katkı payını/ücretini yatırmış olma ve bunu kayıt sırasında belgelemesi,
(2) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar, ilan edilen tarihlerde kayıt için istenen belgeleri eksiksiz sunmak koşuluyla, kesin kayıtlarını bizzat kendileri veya kanuni temsilcileri vasıtası ile yaptırırlar. Kayıt için belgelerin aslı veya üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Fakültelere/yüksekokullara kesin kayıt yaptıran öğrencilere birer kimlik kartı verilir. Süresi içinde kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını yitirir.
(3) Kayıt için sahte veya tahrif edilmiş belge kullanan veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince yapılan sınavlarda sahtecilik yaptığı belirlenen kişilerin kayıt işlemleri iptal edilir.
Muafiyet
(1) Fakülte/yüksekokul programlarından birine yeni kayıt yaptıran öğrenciler, varsa daha önce herhangi bir yükseköğretim programında almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için, programa ilk kayıt yaptırdıkları ders döneminin başlangıcından itibaren onbeş gün içinde başvurabilir. Bu tür derslerden muaf olabilmek için yatay ve dikey geçişle gelenler hariç, derslerin alınmasının üzerinden dört öğretim yılından daha fazla süre geçmemiş olması gerekir. Belirtilen sürede başvuran öğrencilerin muafiyet istekleri başvuru tarihi itibariyle bir hafta içinde ilgili Yönetim Kurullarınca başarı notları da belirtilerek karara bağlanır. Bu süre dışındaki başvurular dikkate alınmaz.
(2) Öğrencinin alması gereken derslerin kredi toplamı, bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinde belirlenen kredi toplamından az ise ilgili yönetim kurulunun kararı ile kendisine üst sınıflardan ders aldırılabilir. Muaf olduğu dersler dikkate alınarak, ilgili yönetim kurulu kararı ile öğrenci daha üst sınıf veya yarıyılların birinden öğrenime başlatılabilir.
Yatay geçişler
(1) Fakülte/yüksekokullara başka üniversitelerden yapılacak yatay geçişler, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca, ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır. Yatay geçiş için ilgili yönetim kurullarınca belirlenecek kontenjanlar, öğretim yılının başlamasından en geç bir ay öncesine kadar duyurulmak üzere Rektörlüğe bildirilir. Yatay geçiş kararı verilmeden önce, öğrencinin geldiği yükseköğretim kurumundan aldığı dersler ile geçiş yapacağı birimde alıp başarılı olması gereken dersler içerik yönünden karşılaştırılarak uygunluğu incelenir. Yatay geçiş yapacak öğrenciye geçmiş yarıyıllara yönelik aldırılacak en fazla ders sayısı yatay geçişin yapılacağı dönemle ilişkilidir. Öğrenci kaçıncı döneme yatay geçiş yapacaksa bu öğrenciye aldırılacak ders sayısı en fazla yatay geçiş yapacağı dönemin sıra sayısı kadardır. Daha fazla sayıda ders alması gereken öğrenciler için yatay geçiş işlemi yapılmaz.
(2) Yabancı dilde öğretim yapan programlar ile zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olan programlara, sadece yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlardan yatay geçiş yapılabilir.
(3) Fakülte, yüksekokul ve bölümler arası geçişler, ilgili kurulların görüşlerine dayalı olarak Senato tarafından düzenlenir.
(4) Yatay geçişlerde ders muafiyet kararları yarıyılın ilk iki haftası içinde tamamlanır ve öğrencinin yatay geçişinin uygunluk kararı ilgili yarıyılın ders kayıtları başlamadan önce tamamlanır. Öğrenci ders kayıt süresi içerisinde ders kayıt işlemlerini yapar.
Dikey geçişler
(1) Meslek yüksekokulları ve açıköğretim fakültesi ön lisans programları mezunlarının lisans programlarına kabulleri, kayıtlarının hangi yarıyılda yapılacağı ve lisans öğrenimine hazırlık programları; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri esas alınarak belirlenir.
(2) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere Fakülte/Yüksekokullarınca ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda öğrencilerin lisans programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir. Yabancı dil hazırlık sınıfında ve lisans eğitim-öğretimi sırasında öğrenciler Mersin Üniversitesi Ortak Zorunlu Yabancı Dil ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönetmeliğine tabi olurlar. Öğretim dili en az % 30 yabancı dil veya tamamen yabancı dil olan programların yabancı dil hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Türkçe eğitim yapan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından yerleştirilebilir. Dikey geçiş yapan öğrenciler 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesindeki hükümlere göre öğrenimlerine devam ederler.
(3) (Eklenme 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Dikey geçiş ile lisans programlarına yerleşen öğrencilerin diploma programından mezuniyet koşullarını sağlamaları halinde, lisans not ortalamaları intibak programında alınan dersler ile lisans programından aldıkları dersler üzerinden hesaplanır.
Ders alma, bırakma, tekrarlama
(1) Öğrenci her yarıyılın başlamasından önce, akademik takvimde belirtilen süre içinde, Rektörlükçe belirlenen yöntemle ve öğrenim katkı payının/ücretinin yatırıldığını gösteren belgeyi danışmanına teslim ederek, danışmanının denetiminde alacağı dersleri belirler.
(2) Danışmanın onayı ile derslere kaydını tamamlayan öğrenci, akademik takvimde belirlenen ders alma-bırakma günlerinde de yine danışmanın onayı ile yeni derslere kayıt yaptırabilir, tekrarlamak zorunda olduğu dersler hariç diğer derslerden kaydını sildirebilir.
(3) (Değişiklik 22 Şubat 2008 tarihli ve 26795 sayılı Resmi Gazete) Ders alma-bırakma süresi bitiminden sonra derse kayıt ve ders silme işlemi yapılmaz. Ancak, kısa süreli olarak izinli sayılan öğrencilerin derse kayıt ve ders silme işlemi ilgili yönetim kurulu kararı ile yapılabilir.
(4) Öğrenci, süresi içinde usulüne uygun olarak kayıt yaptırmadığı derslere devam edemez ve bu derslerin sınavına giremez.
(5) Bir dersten bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde belirtilen FD ve FF, F1, F2 ve F3 ile K notlarından birini alan veya DC ve DD notlarını alıp, aldığı yarıyılda yarıyıl not ortalaması 2.00 dan az olan öğrenciler, o dersi veya dersleri açıldığı ilk yarıyılda tekrarlamak zorundadır.
(6) Ancak devamsızlık nedeniyle tekrar alınması gereken veya ilk defa alınan alt yarıyıllara ait derslerin yarıyıl ders programında çakışması halinde, öncelikle alınamayan ve tekrarlanamayan alt yarıyıllara ait dersler yarıyıl sırasına göre alınır.
(7) Tekrarlanacak ders seçmeli ders ise öğrenci bu dersin yerine, danışmanın önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile, ders alma-bırakma günlerinde başka seçmeli derslerden birini alabilir.
(8) Öğrenciler genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla bulundukları yarıyılda almaları gereken derslere ek olarak, azami kredi sınırını aşmamak şartıyla, daha önce aldıkları ve koşullu başarılı oldukları dersleri de, dersi ilk aldıkları dönemi takip eden ve bu dersin açılacağı ilk dönemde tekrarlayabilirler. Tekrarlanan derslerde alınan en son puan geçerli olup, not ortalamalarına bu puan dahil edilir.
Başka üniversitelerden ders alma ve değişim programları
(1) Öğrenciler, yaz dönemlerinde danışmanın önerisi ve ilgili bölüm başkanlığının onayı ile yurt içindeki üniversitelerden ders alabilir.
(2) Üniversitenin işbirliği antlaşması bulunan yurt içindeki ve dışındaki üniversitelerde öğrenciler misafir öğrenci olarak bulunabilir ve danışmanın önerisi ve ilgili bölüm başkanlığının onayı ile o üniversitelerde açılan güz, bahar yarıyıllarından ve yaz dönemlerinden ders alabilir. Öğrencilerin bu üniversitelerden alıp, başarılı oldukları dersler, bölümlerindeki alması gereken bazı derslere denk sayılabilir. Bu derslerin hangi derslere denk sayılacağı ilgili bölüm kurulunun görüşü alınarak ilgili yönetim kurulunca kararlaştırılır.
(3) Üniversite ile yabancı ülkelerdeki bir yükseköğretim kurumu arasında yapılan anlaşma uyarınca öğrenci değişim programları uygulanabilir. Bu programlar çerçevesinde öğrenciler bir veya iki yarıyıl yurtdışındaki üniversitelere gönderilebilir.
(4) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Avrupa Birliği Yükseköğretim Programları ve benzeri yurtdışı ve yurtiçi öğrenci değişim programları çerçevesinde ve özel öğrenci statüsünde öğrenci değişimi ile diğer üniversitelere öğrenim görmek üzere gönderilen öğrencilerin alacağı dersler bölüm/program koordinatörü tarafından belirlenir. Belirlenen bu dersler, öğrenim gördüğü lisans programı derslerine eşdeğer ders varsa kendi lisans programındaki eşdeğer dersi ile birlikte, eşdeğer ders yoksa seçmeli ders olarak kabul edilir ve kendi kodu, adı, AKTS kredisi ve üniversitedeki kredi karşılığı birlikte transkriptine işlenir. Öğrencinin özel öğrenci olarak veya değişim programına katılarak aldığı derslerin kredisinin toplamı, kayıtlı olduğu programın toplam kredisinin 1/3’ünden fazla olamaz. Öğrenci değişim programları veya özel öğrenci statüsünde diğer üniversitelerden alınan derslerden başarısız olunan dersler ders tekrarına sayılır.
(5) İkili anlaşmalar çerçevesinde çift diplomaya yönelik ortak program yürüten bölüm/program öğrencilerinin ilgili üniversitelerden aldıkları dersler olduğu gibi transkriptine işlenir.
(6) Yurt dışındaki anlaşmalı üniversitelerden Üniversiteye gelen öğrencilere aldıkları dersleri ve başarı durumlarını gösteren bir belge Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından verilir.
(7) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Özel öğrencilikte ve değişim programındaki öğrenciler katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna öderler.
(8) (Eklenme 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Özel öğrenci olarak başka bir üniversiteden ders alacak öğrencinin, mazeretinin bölümünce uygun görülmesi durumunda hangi dersleri diğer üniversiteden alacağına ilişkin ilgili kurul kararı Rektörlüğe gönderilir. Senatonun onayı ile kesinleşir.
(9) (Eklenme 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Diğer üniversitelerden gelerek Üniversitemizde ders almak isteyen öğrencilerin talebi, ilgili bölümün kabul etmesi durumunda ilgili kurul kararı ve Senatonun uygun görmesi ile kesinleşir.
Devam zorunluluğu
(1) Örgün ve ikinci öğretimde öğrencilerin derslere, uygulamalara, seminerlere, laboratuarlara ve atölye çalışmalarına en az %70 oranında devamları zorunludur. Derslerin özelliği ve ilgili birimin isteği halinde ilgili birimin yönetim kurulu kararıyla laboratuar ve uygulamaların devam yüzdeleri artırılabilir. Hangi nedenle olursa olsun, devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler yıl sonu sınavına alınmaz ve başarısız sayılır. Devam durumu, dersin öğretim elemanı tarafından izlenerek belgelenir. Devamsız öğrencilerin durumları yarıyıl sonu sınavlarından önce ilan edilir.
Sınavlar
(1) Öğrenciler, her yarıyılda kayıtlı oldukları her bir ders için en az bir ara sınavı ve/veya ödev, araştırma, inceleme, uygulama, proje ve benzeri çalışmaların bir veya birkaçından oluşan yarıyıl içi değerlendirilmesi ile yarıyıl sonu sınavına alınır. Bir dersin yarıyıl içi değerlendirilmesi ve yarıyıl sonu sınavlarının hangi yöntemle yapılacağı, bu dersten sorumlu öğretim elemanının önerisi ve ilgili bölüm başkanlığı onayı ile belirlenir ve öğrencilere ilan edilir.
(2) Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ya da uygulamalı olarak yapılabilir. Yarıyıl sonu sınav programları, akademik takvim çerçevesinde ilgili bölüm başkanlıklarının önerisi üzerine, ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır ve yarıyıl sonu sınav döneminin başlangıcından en geç onbeş gün önce ilan edilir.
(3) Sınavlar, o dersi yürüten öğretim elemanları tarafından yapılır ve değerlendirilir. Görevli öğretim elemanının mazeretli olarak sınav tarihlerinde üniversitede bulunmaması durumunda, sınavın ne zaman ve kimin tarafından yürütüleceği ve değerlendirileceği, bölüm başkanının önerisi üzerine, ilgili yönetim kurulunca kararlaştırılır. Öğretim elemanı yapacağı sınava mazeretsiz olarak gelmezse, ilgili bölüm başkanı, sınavın, aynı yarıyıl sonu sınav dönemi içinde veya bu mümkün olmadığı hallerde yarıyıl sınav dönemini izleyen ilk hafta içinde yapılmasını sağlar ve durumu fakülte dekanlığına veya yüksekokul müdürlüğüne yazılı olarak bildirir.
(4) Gerektiğinde ilgili yönetim kurulu kararı ile resmi tatil günlerinde de sınav yapılabilir.
Sınavların düzenlenmesi
(1) Yarıyıl içi değerlendirmelerinin hangi tarihlerde yapılacağı, her yarıyılın ilk onbeş günü içerisinde bölüm başkanlıklarınca ilan edilir. Bir dersin öğretimi ile ilgili yaptırılan araştırma, inceleme, uygulama, proje, bitirme ödevi ve benzeri çalışmaların her biri birer ara sınavı olarak değerlendirilebilir.
(2) Yarıyıl sonu ders başarı notunun belirlenmesinde yarıyıl içi değerlendirilmesine verilecek yüzde ağırlık, dersin öğretim elemanı tarafından belirlenip, bölüm akademik kurulunca karara bağlandıktan sonra yarıyılın ilk onbeş günü içerisinde dersi alan öğrencilere ilan edilir.
(3) Bir günde, öğretim programlarının aynı yarıyıl için öngördüğü derslerden en çok ikisinin sınavı yapılabilir. Ancak, tekrar alınan derslerin sınavlarının aynı güne rastlaması durumunda bu hüküm uygulanmaz.
Yarıyıl içi başarı puanı ve sonuçların ilanı
(1) Yapılan yarıyıl içi değerlendirilmelerinden, ilan edilen ağırlıklandırmayla elde edilen puan, yarıyıl içi başarı puanı olarak belirlenir. Bu yöntemle bulunacak puanın ondalık kısmının 0,5 ve yukarısı tam sayıya yuvarlanır. Yarıyıl içi ara sınavlarına katılmayan ve/veya yapılması öngörülen çalışmaları yerine getirmeyen öğrenciye sıfır puan verilir.
(2) Yarıyıl içi başarı puanı, yarıyıl sonu sınav döneminden en geç bir hafta önce öğretim elemanı tarafından ilan edilir.
Yarıyıl sonu sınavına katılma koşulları
(1) Öğrencinin bir dersin yarıyıl sonu sınavına katılabilmesi için:
a) O derse kaydını yaptırmış olması,
b) Bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde belirlenen devam koşulunu yerine getirmiş olması,
c) Dersin ödev, proje, seminer, uygulama ve benzeri gibi öngörülen gereklerini yerine getirmiş olması
zorunludur.
Notlar
(1) Sınavlara ve başarı değerlendirmesine ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:
a) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten devam koşulunu ve dersin dönem içi gereklerini yerine getiren her bir öğrenci için, yarıyıl içi başarı puanının %40-60’ı ile yarıyıl sonu sınav puanının %60-40’ı toplanarak belirlenen yarıyıl başarı puanı, aşağıdaki tabloya göre nota dönüştürülür. Yarıyıl sonu sınavından 50’den az puan alan öğrencinin yarıyıl başarı puanı hesaplanmaz. Öğrenciye, 100 tam puan üzerinden belirlenen yarıyıl başarı puanları ve bunların karşılığı olan harf notları ile bu notların katsayıları aşağıda gösterilmiştir:

b) Başarılı olma durumu:
1) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci, o dersten başarılıdır.
2) Bir dersten DC ve DD notlarından birini alan öğrenci, o dersi koşullu başarmış sayılır.
c) Başarısız olma durumu: Bir dersten FD, FF, F1, F2 ve F3 notlarından birini alan öğrenci o dersten başarısızdır.
ç) F1, F2 ve F3 notları aşağıda tanımlanmıştır:
1) (Değişiklik 28 Temmuz 2008 tarihli ve 26950 sayılı Resmi Gazete) F1: Öğrenci dönem içinde derse devam koşulunu veya dersin proje, seminer, uygulama ve benzeri öngörülen gereklerini yerine getirmedi. Yarıyıl sonu sınavına giremez.
2) F2: Öğrenci dönem içinde derse devam koşulunu ve dersin diğer gereklerini yerine getirdi. Yarıyıl sonu sınavına girebileceği halde, sınava girmedi.
3) F3: Öğrenci dönem içinde derse devam koşulunu ve dersin diğer gereklerini yerine getirerek yarıyıl sonu sınavına girdi, ancak bu sınavdan 50’den az puan aldı. Bu durumda öğrencinin yarıyıl başarı puanı hesaplanmaz.
4) F1, F2 ve F3 notları yarıyıl sonu ve genel not ortalamalarının hesaplanmasına sıfır puanla katılır.
d) Kredisiz derslerin, stajların, bitirme çalışmalarının, projelerin, topluma hizmet ve benzeri uygulamaların değerlendirilmesinde aşağıdaki notlar verilir:
1) G Geçer: Öngörülenleri yeterli düzeyde yerine getirmiş olan öğrencilere verilir. G notu alan öğrenci başarılıdır.
2) K Kalır: Öngörülenleri yeterli düzeyde yerine getirmeyen öğrenciye verilir. K notu alan öğrenci başarısızdır.
3) S Süren çalışma: Devam etmekte olan çalışmalara verilir.
4) Tekrar alınan ders için o dersin tekrar alındığı yarıyılda dersin adının yanına T yazılır. Kaçıncı tekrar ise T’nin yanına o rakam yazılır. T bir not değildir, ancak öğrenciye ilişkin kayıtların tutulmasında kullanılır.
Başarı durumu
(1) Her yarıyıl sonunda, her bir öğrencinin o yarıyıla ait yarıyıl not ortalaması ve o yarıyıl sonuna kadarki genel not ortalaması hesaplanır. Bir öğrencinin bir dersten aldığı ağırlıklı puan, o dersin kredi değeri ile aldığı notun katsayısının çarpımı ile elde edilir. Bir yarıyılın sonunda, o yarıyılın not ortalaması, öğrencinin o yarıyılda kayıtlı olduğu bütün derslerin ağırlıklı puanları toplamının, bu derslerin kredilerinin toplamına bölünmesi ile elde edilir. Yarıyıl not ortalamasına, öğrencinin o yarıyıl kayıtlı olduğu dersler ile varsa öğrencinin o yarıyıla ait muaf tutulduğu derslerin ağırlıklı puanları da hesaplamaya katılır. Genel not ortalaması, öğrencilerin bulunduğu yarıyıl sonuna kadar almış olduğu ve varsa muaf tutulduğu derslerin toplam ağırlıklı puanlarının, bu derslerin kredilerinin toplamına bölünmesi ile elde edilir. Tekrarlanan derslerde ise alınan en son not ortalamalara katılır. Elde edilen ortalamalar virgülden sonra iki hane olarak gösterilir ve her yarıyıl sonunda öğrencilerin ders izleme çizelgelerine işlenir. Kredisiz dersler not ortalamalarına katılmazlar.
(2) Koşullu başarı durumu:
a) Bir yarıyılın sonunda, yarıyıl not ortalaması, 2.00 ve daha fazla olan öğrenciler o yarıyılda DC ve DD aldıkları derslerden başarılı sayılır.
b) Bir yarıyılın sonunda, yarıyıl not ortalaması 2.00'dan az olan öğrenciler o yarıyılda DC ve DD aldıkları derslerden başarısız sayılır.
(3) (Değişiklik 28 Temmuz 2008 tarihli ve 26950 sayılı Resmi Gazete) Bir programın son yarıyılında yarıyıl not ortalaması 2.00'dan az olan öğrencilerin alttan veya belirtilen yarıyıldan başarısız dersi yok ise, genel not ortalaması 2.00 ve daha yüksek ise, bu öğrenciler belirtilen yarıyılda DC ve DD aldıkları derslerden başarılı sayılır.
(4) Her yarıyıl sonunda yarıyıl not ortalaması 3.00 – 3.50 arası olan ve başarısız dersi bulunmayan öğrenciler onur öğrencisi, 3.51 – 4.00 arası olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi her yarıyıl sonunda ilan edilir ve izleyen yarıyılda öğrencilere dekan/yüksekokul müdürü tarafından imzalanmış olan onur belgesi ya da yüksek onur belgesi verilir.
Yarıyıl sonu sınav sonuçlarının ilanı ve sınav sonuçlarına itiraz
(1) Yarıyıl sonu sınav sonuçları, yarıyıl sonu sınav döneminden en geç bir hafta sonra veya Rektörlüğün belirlediği sürede ilgili birimlerce ilan edilir ve ilgili dekanlık/yüksekokul müdürlüğüne bildirilir.
(2) Sınav sonuçları, maddi hata durumunun belirlenmesi dışında değiştirilemez. Öğrenciler maddi hata itirazı için, sınav sonuçlarının ilanından itibaren bir hafta içinde dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne yazılı olarak başvurabilirler. İlgili birim başkanlığınca yapılan inceleme sonunda maddi hata tespit edilirse, ilgili öğretim elemanının da görüşü alınarak, ilgili yönetim kurulunca gerekli düzeltme yapılır ve sonuç ilan edilir. Maddi hata olmadığı anlaşılırsa, durum ilgilinin dilekçesine işlenir ve kendisine bildirilir. Öğretim elemanlarının sınav değerlendirmelerine itirazda bulunulamaz.
Mazeretler
(1) Sınavlara giremeyen ve uygulamalara katılamayan öğrenci, aşağıda belirtilen haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde, mazeretleri ilgili yönetim kurulu kararıyla geçerli sayılırsa, öğrencilerin bu hakları saklı tutulur:
a) Mazeretin kabulü için haklı ve geçerli nedenlerin kanıtları ya da belgelerinin, mazeretinin sona ermesinden itibaren en geç bir hafta içinde ilgili dekanlığa/yüksekokul müdürlüğüne bildirilmesi zorunludur.
b) (Değişiklik 22 Şubat 2008 tarihli ve 26795 sayılı Resmi Gazete) Öğrenciler mazeretli oldukları süre içinde sınavlara giremez, girdikleri takdirde aldıkları notlar geçersiz sayılır. Öğrencilerin raporlu veya izinli oldukları süreler derslere, uygulamalara veya laboratuarlara devamdan sayılmaz. Ancak kısa süreli izinli oldukları süreler devama sayılır.
(2) Haklı ve geçerli nedenler şunlardır:
a) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Öğrencilerin, sağlık kuruluşlarından alacakları sağlık raporu ile belgelendirilmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,
b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi (2) numaralı alt bendi uyarınca, öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle Yükseköğretim Kurulu kararı ile öğrenime ara verilmesi,
c) Mahallin en büyük mülki amirince veya yetkili bir amir ya da kurulca verilecek bir belge ile belgelenmiş olması koşuluyla, doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenime ara vermek zorunda kalmış olması,
ç) Birinci derece yakınların ağır hastalığı veya ölümü nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi,
d) Hüküm içeriği ve sonuçları bakımından öğrencinin tabi olduğu disiplin yönetmeliği maddeleri itibariyle, öğrencinin öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya bu sıfatın kalkmasını gerektirmeyen mahkûmiyet durumu,
e) Öğrencinin herhangi bir nedenle askerlik tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,
f) Öğrencinin tutukluluk durumu,
g) İlgili yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer mazeretler.
Mazeret sınavı
(1) Bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesi çerçevesinde mazeretleri, ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilere, ara sınavlar ve yarıyıl sonu sınavları için mazeret sınavı hakkı verilir. Ara sınavların mazeret sınavı, yarıyıl sonu sınav döneminden önce, yarıyıl sonu sınavının mazeret sınavı ise, yarıyıl sonu sınavlarının bitimini izleyen bir ay içinde ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenen tarihlerde yapılır. Ancak, yaz dönemi eğitim öğretimi yapılacak birimlerde, mazeret sınavları yaz dönemi kesin kayıtları başlangıç tarihine kadar yapılır.
(2) Mazeretin devam etmesi durumunda ise ilgili yönetim kurulunun kararına göre işlem yapılır. Öğrencinin yarıyıl not ortalaması bu sınavların sonuçlarına göre yeniden hesaplanır. Mazeret sınavı için, ayrı bir mazeret sınavı açılmaz.
İzinli sayılma
(1) Öğrencilere, öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak üniversite dışı kültürel, sportif etkinlikler ile burs, staj ve benzeri araştırma olanakları doğması halinde kısa süreli veya azami öğrenim süresince toplam iki yarıyıla kadar, ilgili yönetim kurulu kararıyla izin verilebilir.
(2) (Değişiklik 28 Temmuz 2008 tarihli ve 26950 sayılı Resmi Gazete) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hususlar dışında, öğrencilere, bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesinde belirtilen haklı ve geçerli mazeretlerinin bulunması ve bunu belgelendirmeleri halinde, ilgili birim yönetim kurulu kararıyla izin verilebilir. Bu şekilde verilecek izinler; bir defada iki yarıyılı, azami öğrenim süresince fakültelerde ve dört yıllık yüksekokullarda toplam en fazla dört yarıyılı, meslek yüksekokullarında ise askerlik nedeniyle izin haricinde toplam en fazla iki yarıyılı aşamaz.
(3) Ani hastalık, doğal afetler, tutukluluk, mahkumiyet ve askerlik tecilinin kaldırılması gibi beklenmedik nedenler dışında izinle ilgili başvuruların, yarıyıl ders döneminin başlamasından itibaren ilk on beş gün içinde yapılması zorunludur.
(4) İzinli sayılan süreler öğretim süresinden sayılmaz. Bu durumda öğrenciler ayrıldığı noktadan başlayarak öğrenimlerine devam ederler.
(5) İzinli sayılan öğrencilerden katkı payı ilgili mevzuatla tespit edilen usullere göre alınır.
Tek ders sınavı
(1) Mezun olabilmek için tek bir ders dışında bütün derslerini başarmış ve genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrencilere başarısız oldukları bu tek dersin devam koşulunu yerine getirmiş olmaları halinde, bu duruma geldikleri yarıyılın ya da izleyen yaz döneminin sonunda bir kez tek ders sınavı hakkı verilir. Bu sınavdan en az CC veya G notu alan öğrenci başarılıdır. Başarısızlık halinde, öğrenci bu dersi açıldığı dönemde tekrarlar.
Azami öğrenim süresi
(1) Bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın ön lisans programlarını azami dört yıl, lisans programlarını azami yedi yıl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami dokuz yıl içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 17 nci maddede belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.
Kayıt silme ve ilişik kesme
(1) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Öğrencinin yazılı olarak kaydının silinmesini istemesi dışında, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ve 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olanların, fakülte yönetim kurulu kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilir.
(2) Mezun olma veya herhangi bir nedenle ilişiği kesilen öğrencilerden geri alınan kimlik kartları öğrencilerin dosyalarında saklanır.
Öğrenimi bitirme
(1) Bir öğrencinin mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.
(2) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için gerekli tüm derslerden geçer not almış olmasına rağmen genel not ortalaması 2.00’dan az olması durumunda, bu öğrencilere genel not ortalamasını yükseltmek için iki yıllık programlarda son iki yarıyıldan, dört ve beş yıllık programlarda son dört yarıyıldan diledikleri derslerden genel not ortalaması 2.00 olana kadar dersin açıldığı yarıyılda, yarıyıl sonu sınavlarına girme hakkı tanınır.
(3) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Öğrenci, sınavına girmek istediği dersleri belirten dilekçeyi yarıyılın ders kayıt döneminde ilgili fakülte dekanlığına/yüksekokul müdürlüğüne verir.
(4) Öğrenci, sınavına girmek istediği dersleri belirten dilekçeyi, sınırsız sınav hakkını kullanacağı yarıyılın ders kayıt döneminde ilgili fakülte dekanlığı/yüksekokul müdürlüğüne verir.
(5) İki yıllık programlarda toplam iki eğitim öğretim yılı, dört ve beş yıllık programlarda toplam üç eğitim öğretim yılı sınavlara girmeyen öğrenci sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve tekrar bu haktan yararlanamaz. Sınırsız sınav hakkından yararlanan öğrenciler öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler, ancak sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararla
Çıkış belgesi ve diplomalar
(1) Dört yıllık öğretim programlarını başarı ile tamamlayanlara, alanlarına ilişkin lisans diploması, beş ve altı yıllık lisans öğretim programlarını başarı ile tamamlayanlara, alanlarına ilişkin yüksek lisans diploması, verilir. İki yıllık öğretim programlarını başarı ile tamamlayanlara, alanlarına ilişkin ön lisans diploması verilir. Ayrıca öğrencilere mezuniyet derecesi, öğretim programlarında bulunan tüm dersler, uygulamalar ve bunların ders saatleri, aldıkları projeler, laboratuarlar, bitirme tezi ve seminer gibi çalışmalar başarı puanları da belirtilmek suretiyle transkript verilir.
(2) Genel not ortalaması 3.00–3.50 aralığında olan öğrenciler onur, 3.51–4.00 aralığında olan öğrenciler ise yüksek onur derecesiyle mezun olurlar ve bu dereceler diplomalarında belirtilir.
(3) Gerektiğinde diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere geçici bir çıkış belgesi verilebilir. Her bir öğrenim düzeyi için diplomaların düzenlenmesi, şekli, ön ve arkasına nelerin yazılacağı ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.
Diplomanın kaybı
(1) (Değişiklik 23 Eylül 2011 tarihli ve 28063 sayılı Resmi Gazete) Diploma bir kez verilir. Diplomaların kaybı halinde, ikinci bir nüsha düzenlenir. Bu belge ilgili fakülte dekanı veya yüksekokul müdürü ile Rektör tarafından imzalanır. Ayrıca soğuk damga ile mühürlenir.
Tebligat ve adres bildirme
(1) Her türlü tebligat, öğrencinin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği adrese yapılmak veya öğrencinin bağlı olduğu birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.
(2) Üniversiteye kayıt yaptırırken bildirdikleri adreslerinde değişiklik olması durumunda, adres değişikliğini başta Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı olmak üzere ilgili birimlere bildirmemiş olan veya yanlış ya da eksik adres bildiriminde bulunan öğrenciler, kayıtlı mevcut adreslerine tebligatın yapılması halinde, kendilerine tebligat yapılmış sayılır.
Disiplin işleri
(1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ve 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Senato ve birimlerin ilgili kurullarının kararları uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
(1) 5/6/2003 tarihli ve 25129 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Mersin Üniversitesi Rektörü yürütür.